Bier en cake

De meesterbrouwer van B.A.L. – bier, Shaun O’Neill, kwam even langs. Wat beweegt iemand zelf bier te gaan brouwen vroeg ik hem? Hij antwoordde dat hij geen goed bier kon vinden, dus is hij zelf gaan brouwen. Eigenlijk wilde hij piloot worden, maar om een onbekende reden is dat veranderd in chemicus. Zoals Shaun’s naam doet vermoeden is hij van Ierse komaf. In Ierland leerde hij de bieren van de White Gypsy Brewery kennen, nu nog steeds zijn voorbeeld.
Door het deltavliegen (toch nog piloot) kwam hij definitief in Frankrijk terecht. Een paar jaar woonde hij in het gebied van de Clairette de Die, was naast vliegen met wijn bezig. De stap naar bier was niet groot. Na een aantal omzwervingen – o.a. via Brasserie Alphand – is hij bij B.A.L. in Pertuis terecht gekomen.
Bier en cakeHij brouwt daar nu 5 tripels: een blond bier, een witbier, een bruin, een amber ale en een Indian Pale Ale (IPA). Al deze bieren zijn ambachtelijk gemaakt, ongefilterd en ongepasteuriseerd.
En, heel belangrijk, ze zijn zeer smakelijk! Je kunt ze ook goed combineren met allerlei gerechten.

B.A.L. brune met Cake à la Fourme d’Ambert

Fourme d’Ambert is een blauwe kaas.

Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 35 minuten

Voor 6 personen
200 gr. bloem, 1 zakje gistpoeder, 20 cl. crème fraîche, 3 eieren, 150 gr. Fourme d’Ambert, 70 gr. rozijnen, 15 cl. zoete witte wijn.

Week de rozijnen in de witte wijn. Snij de kaas in kleine stukjes zonder dat je de korst verwijderd, maar schraap met een mes wat van het oppervlak van de korst. Verwarm de oven voor op 210 graden.

Meng bloem, gist, eieren, crème fraiche in een kom, voeg dan de stukjes kaas toe. Alles luchtig door elkaar mengen met een spatel. Laat de rozijnen uitlekken en doe die al zorgvuldig roerend door het deeg. Beboter een cake-vorm en doe het deegmengsel erin. Ongeveer 35 minuten in de oven.
Haal de cake uit de oven en laat hem tot lauw afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Presenteer hem in plakjes – eventueel met een groene salade -.

Aan het deegmengsel kun je ook nog stukjes uitgelekte peren op siroop toevoegen. De combinatie peer en blauwe kaas is heerlijk.