De laatste der tomaten. Wat kun je er mee doen?

Laatste tomaten

Laatste der tomaten uit de groentetuin van Les Glycines Haute ProvenceHet is zover, gisteren de laatste tomaten geoogst. Ook in de Haute Provence krijgen we binnenkort vorst aan de grond. Daarom gauw zowel de rode als de groene geoogst.

Rode

Die eten we natuurlijk zo snel mogelijk op. Wat ervan over blijft verdwijnt in een coulis de tomates. Heel simpel om te maken en je geniet er de hele winter van!

Een aantal die nog niet helemaal rijp zijn heb ik in kistjes gedaan. Overdag zet ik ze in de zon. Het duurt zo’n week of twee maar dan zijn deze ook rijp.

Groene

Dit jaar waren er veel groene tomaten. Wat doe je daar dan mee? Jam maken bijvoorbeeld! Confiture de tomates vertes au citron.
Laatste der tomaten: voorbereiding van Arlette's recept "Tomates au vinaigre" - Les Glycines Haute ProvenceMaar je kunt ze ook op zuur zetten. Het volgende recept heb ik van Arlette, voormalig eigenaresse van Les Glycines. Tomates au vinaigre, geweldige combinatie met onze huisgemaakte paté (ook een recept van haar).

2 kilo groene tomaten, 3 tot 4 tenen knoflook, 2 of meer wortels, 2 of meer selderijstengels. De tomaten snijd je in smalle plakken, doe ze in lagen in een platte schaal of bak, tussen de lagen met zout bestrooien. 24 uur laten staan, daarna 3 tot 4 uur uit laten lekken (niet afspoelen!). Daarna doe je – weer in een platte schaal – ± halve fles ciderazijn, de tomaten, en – alle in dunne plakjes gesneden – de knoflook, wortels en selderijstengels. Ongeveer 30 uur afgedekt in de koelkast zetten. Vervolgens zo’n 2 uur uit laten lekken vervolgens de uitgelekte massa terugdoen in een afsluitbare bak en overgieten met een mengsel van zonnebloem- en olijfolie. Laat 2 tot 3 dagen in de afgesloten bak staan, af en toe het deksel eraf en roeren zodat de luchtbelletjes eruit kunnen. Daarna overdoen in glazen potjes (jampotten o.i.d.), afvullen met het oliemengsel. Aandrukken, deksel erop en klaar!