Lavendel in de Haute Provence

Provence

Veld met spijklavendel Haute Provence Les Glycines blog basses alpes; copyright ijnschje dubbeldBij het woord Provence denken veel mensen aan lavendel. Indrukwekkend is een bezoek aan het enorm uitgestrekte Plateau de Valensole als de lavendel in bloei staat. Vanuit Les Glycines zijn er mooie auto- en motortochten langs lavendelvelden in de Alpes de Haute Provence, de Drôme, de Vaucluse.

Wij hebben in de tuin ook wat struiken staan. Het is een gemakkelijke plant, die niet veel water water nodig heeft maar wel veel zon. Ziet er in bloei leuk uit, zeker de dieppaarse variant heeft een mooie kleur. Daarnaast zijn er nog soorten die voornamelijk voor de geur verbouwd worden.

Lavendel wandeling bij Les Glycines

lavendel in de buurt van b&b Les Glycines, Pas de JubiIn combinatie met een mooie wandeling* kom je langs de lavendelvelden van onze vrienden Cedric en Flo. Cedric heeft zich een aantal jaren geleden om laten scholen tot boer. Zo heeft hij in de buurt van Laragne een stuk landbouwgrond kunnen kopen waar hij sinds twee jaar lavendel verbouwd. Dit doet hij zonder bestrijdingsmiddelen. Hij verbouwt inmiddels een lavendelsoort voor de kleur en een soort voor de geur. In 2017 zal hij zijn eerste biologische lavendelolie te koop aanbieden, onder andere bij Les Glycines.

* Tips: routebeschrijving van deze wandeling even aan Sheila vragen. En, heel handig voor alle flora en fauna onderweg: RikenMon’s Natuurgids.

Wanneer staat de lavendel in bloei?

De velden van Cedric bloeien zo tussen eind juni en eind juli. Dit varieert van jaar tot jaar en hangt af van hoe koud of warm het voorjaar is geweest.

Wat doe je met lavendel?

De blauwpaarse (“extra bleu”) kleursoort wordt gebruikt voor boeketten. Van de geursoorten worden essences gemaakt voor bijvoorbeeld parfum. Ook zijn er lavendelsoorten die als keukenkruid gebruikt kunnen worden. Een imker uit de Hautes Alpes heeft naast de velden van Cedric zijn bijenkassen geplaatst. Resultaat: een heerlijke biologische lavendelhoning.