Lente!

Vroeg

Lente in de Haute Provence op het terras van Les GlycinesHet is vroeg, ik weet het. Officieel is het pas over drie weken lente, maar bij ons in de Haute Provence constateer ik het volgende:
– we lunchen nu al iedere dag buiten in t-shirt
– een van de buitenklussen, zoals de nieuwe trap voor Gite Jouère, is al af!De nieuwe buitentrap van Gîte Jouère, let op het detail van de boules!!
– de vogels fluiten vanaf ’s ochtends vroeg
– ik hoorde gisterenavond een krekel buiten
– de primavera’s en de tulpen staan in bloei.
Het lijkt me duidelijk.

Plantjes groentetuin

Pompoenen op 19 februari gezaaid, de groentetuin van B&B/Gites Les Glycines weer in de maakBinnen heb ik aubergines, pompoenen, tomaten, spaanse peper in bakjes gezaaid. Die speren de grond uit. Werkt ook mee aan het voorjaarsgevoel.

Lente op tafel

Om in de lente sferen te blijven volgt hier een echt Provencaals voorjaarsgerecht. Heerlijk!

Navarin d’Agneau Provençal
(Lamsragout op provencaalse wijze)

Bereidingstijd: 2,5 uur

Ingrediënten
– 1 kg lamsschouder, door de slager in 12 stukken verdeeld, botten bewaard
– zout
– 2 rijpe tomaten (circa 200 g)
– 4 jonge wortelen (circa 100 g)
– 4 witte meiraapjes (circa 150 g)
– 100 g sperziebonen
– 4 lenteuitjes (circa 150 g)
– 1 middelgrote ui (circa 100 g)
– 2 tenen knoflook
– 500 g verse doperwten
– 2 eetlepels koudgeperste olijfolie
– versgemalen zwarte peper
– 1 theelepel suiker, 1 eetlepel bloem
– 1/4 liter witte wijn
– 2 tot 3 snufjes herbes de provence

Bereidingswijze

1. Zet de lamsbotten op met 1/2 liter water met wat zout en laat afgedekt op een matig vuur circa 45 minuten koken. Was het vlees, de tomaten, wortelen, raapjes, bonen en lenteuitjes en dep alles droog. Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder kroontjes en pitjes. Pel de ui. ontvel de knoflook, halveer ze, verwijder kiempjes en snipper knoflook en ui.

2. Schil de wortelen en raapjes en snijd de steeltjes bij tot circa 1 cm. Snijd de bonen en lenteuitjes kort af en breek de bonen doormidden. Dop de erwten en zet weg.

3. Verhit de olie in een braadpan en braad het lamsvlees onafgedekt op een hoog vuur circa 5 tot 7 minuten aan. (Vlees van een wat ouder lam circa 10 minuten langer.) Strooi er peper en zout over en voeg er dan al roerend de ui en suiker toe tot de suiker karameliseert. Stuif er de bloem over, schenk er 1/4 liter van de lamsbouillon en de wijn bij en voeg knoflook, tomaten en Herbes de Provence toe. Laat op een laag vuur met het deksel op de pan circa 45 minuten stoven.

4. Schik de wortelen, raapjes en lenteuitjes op het vlees (niet roeren) en laat nog 25 tot 30 minuten stoven. Kook intussen de sperziebonen en doperwten circa 6 tot 10 minuten onafgedekt op een hoog vuur in 2 liter water met wat zout. Laat ze dan 2 tot 3 minuten in ijskoud water afkoelen, doe over in een zeef en laat uitlekken. Schik de groenten op de navarin en warm nog eens circa 10 minuten door. Dien de navarin op in een voorverwarmde schaal en geef er stokbrood bij.

Bon appétit!