Les Glycines – de blauwe regen

De blauwe regen

Les Glycines de blauwe regen. Aan deze magnifieke plant heeft onze accommodatie zijn naam te danken.

Tegen het huis aan groeien de drie oudste stammen die samen met de wat jongere hulpstammen in de zomer voor 150 vierkante meter schaduw zorgen. De hulpstammen groeien in de tuin achter de terrasmuur. De blauwe regen overdekt het hele terras aan de zuidzijde van ons huis.

Ieder voorjaar is het weer een feest als de bloemknoppen opengaan. Een paarse pracht die zijn weerga niet kent! Bloeitijd van de bloemen: variërend van half april tot half mei.

Het beest

Wie zou denken dat je bij een glycines van een vrij agressieve groei kunt spreken? Als je niet oplet zit hij zo binnen, een wild beest. Ook wil hij de boom in, de regenpijp wurgen. Eens per twee jaar snoeien we “het beest” terug. Het snoeiproces hebben we afgelopen najaar wat grondiger aangepakt. Zoals gezegd groeien de drie hoofdstammen tegen het huis aan. De wortels van deze stammen duwen nu zichtbaar een deel van het terras omhoog. Binnen hebben we wat scheuren in vloertegels gezien, die zeer hoogst waarschijnlijk verhouden verband houden met het oprukkende wortelstelsel van de glycines.

Les Glycines de blauwe regen: rigoureus gesnoeid

Leuk zo’n plant maar het is niet de bedoeling dat hij het huis sloopt. We besloten de rechterhoofdstam bij de grond af te zagen. Hij staat er nu nog wel, maar zijn wortels hebben we uitgeschakeld. Denken we. We zullen zien wat het voorjaar brengt!