Marseille, bruisende havenstad

Naar Marseille en parkeren

Marseille, de Vieux Port met op de achtergrond Notre Dame de la Garde. Vanuit B&B/Gites Les Glycines rijd je hier zo naar toe, je parkeert de auto simpelweg onder de havenJe neemt de A51, 10 minuten vanaf Les Glycines en in anderhalf uur ben je in Marseille, de bruisende havenstad. Parkeren in een van de parkings onder de Vieux Port, de Oude Haven. Vanuit de Vieux Port kun je alle bezienswaardigheden hieronder wandelend bekijken. Je neemt een boot naar de calanques.

Van ruig naar bruisend

The French Connection, film uit de jaren '70 met Gene Hackman. De film toont een ruige, ongepolijste stad. De stad heeft van oudsher een ruige reputatie. Die reputatie is met name door de jaren ’70 films “The French Connection I en II” stevig gevestigd. Nu is er sinds de jaren ’70 het een en ander veranderd, verbouwd en opgeknapt. Ik zou de stad nu bruisend noemen. In 2013 stond Marseille als culturele hoofdstad van Europa in de schijnwerpers.

Hieronder een greep uit de bezienswaardigheden. Voor meer tips kun je bij mij (Sheila) terecht. Zelf bezoek ik Marseille een paar keer per jaar, niks engs aan en hartstikke gezellig.

Vieux Port, MUCEM

Marseille, MUCEM en Fort Saint-Jean, je bent erzo vanuit Chambres d'hotes Les Glycines SisteronZoals gezegd stap je uit de auto in een van de parkeerplaatsen onder de Vieux Port. Binnen 2 minuten lopen ben je in het hele fraaie MUCEM: het museum van de Europese en Mediterrane beschavingen. Het gebouwencomplex ligt aan zee en beslaat 44.000 m2! Gebouwd op het oude Fort Saint-Jean en havenhoofd J4. Een bezoek waard.

Aan de Vieux Port staan iedere ochtend stalletjes verse vis. Je vindt er ook talrijke terrasjes waar je kunt iets kunt drinken of lunchen.

Le Panier

Le Panier, een van de gezellige wijken in Marseille naast de Vieux Port.Grenzend aan de Vieux Port vind je hier de oudste wijk van Marseille. Ook deze wijk is opgeknapt, maar met behoud van haar originele karakter. Een vergelijking met Parijs wordt snel gemaakt, le petit Montmartre Marseillais.

La Plaine / Cours Julien

Cours Julien / La Plaine in Marseille. Kleine galerieën, restaurants, Brasserie La Plaine.De artistieke wijk van de stad met veel kleine galeries, hippe kledingzaken, restaurants. Met bierbrouwerij – Brasserie de la Plaine – die je op donderdag en vrijdag kunt bezoeken.

Waterkant en strand

Ten zuiden van de Vieux Port loop je via het strand – Plage des Catalans – naar Chez Michel om de beste bouillabaisse te eten. Een stukje naar het zuiden wandelend langs de waterkant tref je de Vallon des Auffes. Een zeer pittoresk visserswijkje! Niet missen.

Calanques

Marseille Les Calanques - mooie tocht vanuit de Haute Provence Sisteron B&B Gites Les Glycines naar de MediterranneeEen bijzonder stuk natuur tussen Marseille en Cassis zijn de Calanques, dit zijn hoge kalkstenen kliffen, een samenstelling van baaien, inhammen en steile wanden langs de kust van de Méditerrannée. Vanuit de Vieux Port kun je deze per boot bezoeken.