Koken in de Haute Provence: Tian Provençal

Ratatouille? Nee, Tian Provençal!

Tian Provençal door B&B Gites Les Glycines Haute Provence
Het is de tijd voor tomaten, courgettes, aubergines, paprika’s. Deze groenten gaan in een van de bekendste Zuidfranse gerechten: ratatouille. Een echt zomergerecht. Iets minder bekend maar zeker zo lekker is de Tian Provençal. Het woord tian heeft twee betekenissen. Het verwijst zowel naar de ovenschaal als het groentegerecht dat in deze ovenschaal bereid wordt.
Een tian is heel goed voor te bereiden. Ik maak hem doorgaans zo’n twee dagen voordat ik hem op tafel zet. Dan wordt het gerecht nog lekkerder.

Wat heb je nodig?

Voor zo’n 8 personen

Een tian, of aardewerken ovenschaal
Goede olijfolie, zoals die van Henri Paschetta uit Peyruis
Knoflook, zeker een bol, het liefst verse
4 grote uien
4 dikke tomaten
Herbes de Provence
Peper en zout
4 aubergines
4 courgettes
2 geroosterde en ontvelde paprika’s (van tevoren maken)
Zwarte olijven

Hoe ga je te werk?

Sprenkel een kleine hoeveelheid olijfolie op de bodem van de tian. Doe er een paar geplette teentjes knoflook op. De rest van de knoflook hak je fijn. Je snijdt de aubergines en courgettes in schijven van ongeveer 0,5 centimeter. Gaat heel gemakkelijk als je een snijmachine hebt. De courgettes kun je ook in lamellen snijden met een kaasschaaf.

Courgette en aubergines grillen

Is wel wat werk, maar noodzakelijk. De plakken courgettes en aubergines grill je. Dit is nodig om het overtollige vocht te verwijderen en het grillen zorgt ervoor dat de smaak verbetert. Ik heb het uiteraard zonder grillen geprobeerd, maar courgettes en aubergines worden dan erg klef en zompig, bovendien ontbreekt de zoetige smaak die vrijkomt bij het grillen.
Als je de courgettes met de kaasschaaf hebt gesneden, is het handig ze na het grillen in stukken te snijden. Dit maakt het opscheppen van de tian makkelijker.

Tomatensaus

De uien en knoflook snijd je fijn. De tomaten in blokjes. Je fruit ui en knoflook in wat olijfolie, voegt daarna de blokjes tomaat toe. Je voegt peper, zout en herbes de provence toe. Laat sudderen.

De laatste etappe

Je legt dakpansgewijs om en om de schijfjes/stukjes courgette en aubergines op de bodem. Als de eerste laag gevormd is, besprenkel je deze met de tomatensaus. Je gaat nu door met de volgende laag. Je sluit weer af met de tomatensaus. Totdat je zo’n drie lagen hebt. Als laatste doe je er de in reepjes gesneden paprika en zwarte olijven op. Eventueel een laurierblaadje.

Hoe lang in de oven?

Ik heb nu een Tian Provençal in de oven staan. Die staat er al 7 uur in op 140 graden. Hoe langer in de oven, des te meer vocht er verdampt, hoe geconcentreerder de smaak.
Let wel op dat hij niet uitdroogt! Dan wat water toevoegen en/of afdekken met aluminiumfolie.

Wat eet je erbij?

Stokbrood of gegrild vlees. Gaat heel goed bij de barbecue. Zowel koud als warm te eten.

Plaats een reactie